Tym razem tematyka obejmowała dietę osób starszych, ruch dla zdrowia emerytów. Poruszano wiele trudnych tematów, jak choćby cukrzyca, choroba będąca pandemią obecnych czasów. W tej chwili Polska zajmuje 4 niechlubne miejsce na świecie pod względem ilości zachorowań na tą chorobę. W 2035 roku będziemy na 1!
Chyba nie ma powodu do dumy. To my za 17 lat.
Kolejny problem poruszany przez profesorów to choroba trzewna wieku podeszłego i problem z diagnostyką tego zjawiska. Zaprezentowano także najnowsze piramidy żywieniowe dla dzieci i młodzieży, osób dorosłych oraz starszych. U podstawy wszystkich jest ruch, wszelki, by zachować zdrowie. Zwracano szczególną uwagę na niedożywienie naszych babć i dziadków a także na ograniczenia ruchowe, jakie im towarzyszą oraz jak im zapobiegać. Podkreślano wielokrotnie relacje z bliskimi, jako element fundamentalny szczęśliwej starości.
Do naszych gabinetowych perełek dołączyła kolejna pozycja książkowa " DIETETYKA, żywność, żywienie w prewencji i leczeniu" prof. dr hab. .n .med. Mirosława Jarosza z własnoręczną dedykacją dla naszego gabinetu. Przemiły człowiek o wielkiej wiedzy. Kawał dobrej książki :)