Czy wiesz że…

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka należy do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6, zawiera kwas GLA ( gammalinolenowy ) i wraz z kwasami omega 3 jest odpowiedzialny za płynność błon komórkowych w naszym organizmie. Wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzące i dlatego warto go stosować w przypadku nadmiernej suchości i łuszczenia się skóry.

Brak kwasu GLA może nasilać reakcje alergiczne i zapalne, więc polecamy olej z wiesiołka do picia dla wszystkich z wrażliwą, skłonną do uczuleń skórą oraz z zaburzonym płaszczem lipidowym, jak dzieje się np.: w przypadku łuszczycy, egzemie czy atopowego zapalenia skóry. Kuracja będzie dobrym wsparciem dla układu odpornościowego i obok oleju z rokitnika przyczyni się do wyregulowania poziomu cholesterolu.

Wiesiołek wskazany jest w przypadku napięcia przedmiesiączkowego, ponieważ łagodzi jego objawy a tym samym wpływa na regulację hormonalną. Roślina oprócz wspaniałych kwasów tłuszczowych to źródło cynku, selenu, magnezu i wapnia. Olej z wiesiołka może przeciwdziałać rozwinięciu się trądziku różowatego, stąd jego zastosowanie w kosmetyce. Niweluje pośrednio działanie stresu i łagodzi chwiejne nastroje. Zalecamy picie regularne, raz dziennie, a także jeśli zajdzie potrzeba smarowanie nim miejsc podrażnionych z równoczesną kuracją doustną. 

Pamiętaj, że najlepsze oleje powstają na skutek prawidłowego tłoczenia, na zimno, są aktywne biologicznie, co oznacza, że olej po wytłoczeniu jest taki sam, jak w nasionach. Polecamy oleje 10 stopniowe, w ciemnych butelkach, przechowywane w lodówce.

Szybki kontakt

Gabinet kosmetyczny Katarzyny Nowackiej

Ul. Widok 54A, 62-800 Kalisz
E-mail: gabinet@nowacka.com.pl 
Tel. +48 509 612 763
Tel. +48 62 767 48 28
Tel. +48 62 767 48 29

Znajdź nas na:

Copyright © 2017 Gabinet Kosmetyczny Katarzyny Nowackiej. All Rights Reserved. Designed By © www.telvicom.info

Search