Rucola ( rokietta siewna ) to bogactwo minerałów i świetny dodatek do wielu potraw. Chętnie zjadamy ją na pizzy, w sałatce czy z jajecznicą, ale warto wiedzieć, z jakiego powodu należy ją docenić.
W 100 gr rośliny występuje aż 369 mg potasu, ważne dla niedoborowych :), wapnia ok 160 mg, zawiera blisko 50 mg magnezu, 15 mg kwasu ascorbinowego ( wit C ) a także wit A, żelazo, cynk itd. Jest to świetne i smaczne źródło błonnika 1,6 gr, może zastąpić pieprz a także posłużyć do zrobienia musztardy a z jej nasion robi się olej. Bardzo ważne, żeby przed jedzeniem na chwilę rzuć liście rucoli, jej gorzki smak pobudza wydzielanie się enzymów trawiennych w żołądku i trzustce a co za tym idzie usprawni trawienie - dla wszystkich, którzy maja z tym kłopot.
Są tysiące sposobów podawania i przyrządzania potraw z rucolą a to nasza propozycja, zapożyczona od koleżanki Patrycji, pyszna.... oceń sam :)
OTO PORCJA ZDROWIA Sałatka z rucolą według Patrycji :
*1 op. rucoli ok 500 gr
*pomidory suszone 6-8 szt. pokrojonych na kawałki
* parmezan świeżo starty ok 1/3-1/2 trójkąta
*garść pestek z dyni i słonecznika, uprzednio lekko uprażona na patelni, bez tłuszczu i wystudzona
*sos vinegrette na bazie czosnku, szczypty soli, miodu, cytryny oraz oleju rzepakowego niskiego tłoczenia 10 stopniowego lub oliwy z oliwek dobrej jakości. Można też dodać 1 łyżeczkę musztardy francuskiej ( z ziarenkami gorczycy ). Wymieszać wszystkie składniki i podawać sałatkę lekko schłodzoną. Szybko, smacznie i zdrowo. Polecam :)